Wat is de "Natteboltemperatuur"

Om uit te leggen wat de Natteboltemperatuur nu precies is, en waarom deze belangrijk is maken wij vaak de vergelijking met iemand die uit het zwembad komt en zich laat opdrogen in de lucht. Op het moment dat deze persoon uit het water komt voelt het koud aan, dat komt omdat water op de huid aan het verdampen is. Bij Dit proces onttrekt het verdampende water warmte aan de huid waardoor het koud aan voelt.

Dit zelfde gebeurt ook in de boomgaard of wijngaard met de bloemsems van vruchten. Doordat er dauw (water) op de bladeren van de bloesem zit kan dit water verdampen en kan de temperatuur van de bloesem lager worden dan de temperatuur van de omgevende lucht. Hoe lager de luchtvochtigheid des te makkelijker kan dauw op de bloemsems verdampen. Bij een luchtvochtigheid van 100% kan de lucht geen vocht meer opnemen en is de Natteboltemperatuur gelijk aan de drogebol temperatuur. tijdens koude nachten in het voorjaar hebben we vaak te maken met een droge wind uit het oosten, een luchtvochtigheid van 25% tot 30% is dan heel goed mogelijk. Hierdoor kan de Natteboltemperatuur wel 4° lager liggen dan de luchttemperatuur en dus voor behoorlijke schade aan de bloesem zorgen. Hieronder is in een tabel weergegeven wat de natteboltemperatuur is bij verschillende luchtvochtigheden.

Tabel natteboltemperatuur versus luchtvochtigheid

Om schade in de tuinbouw, fruitteelt en wijnbouw door nachtvorst te voorkomen wordt nachtvorstberegening toegepast. Hiermee blijven jonge knoppen en bloesems zoveel mogelijk beschermd tegen temperaturen onder het vriespunt. De bloesems zijn extra kwetsbaar en hierdoor niet bestand tegen lage temperaturen. Tijdens de nachtvorstberegening wordt de knop of de bloesem beschermd tegen bevriezing door deze nat te maken. Hierdoor ontstaat er een laagje ijs om de knop of bloesem en wordt er stollingswarmte geproduceerd. Deze stollingswarmte zorgt ervoor dat de bloesem zelf niet bevriest. Hierij is het belangrijk dat er continu nat ijs rondom de bloem aanwezig is totdat de temperatuur weer boven het vriespunt is en het ijs weer ontdooit.
   


Bloesems in de Betuwe In de tabel hiernaast zie je dat bij een luchttemperatuur van 0°C en een luchtvochtigheid van 45% de natteboltemperatuur al -3° is.

knopstadia of bloesemstadia Afhankelijk van het stadium waarin de knop / bloesem zich bevind kan deze meer of minder kou verdragen.